Чим лазня відрізняється від сауни?

Досить часто можна зустріти людей, для яких сауна і лазня є синонімами. Більш того, бувають навіть закладу з вивіскою «Сауна», але при цьому там присутній тільки російська лазня. На щастя, таких закладів небагато, і більшість представників даного виду бізнесу все ж знають відмінності.

Якщо ви зібралися попаритися, то і вам слід розуміти різницю між цими двома поняттями. Адже важливо не тільки отримати приємні емоції від відвідування парної, але і максимум користі. При належному дотриманні правил відвідування, можна помітно поправити здоровя, укріпити організм, позбутися від шлаків.

Особливості лазні та сауни

Існують головна відмінність і другорядні. До головного можна віднести принцип дії, який кардинально відрізняється. У лазні парної ефект виходить за рахунок вологої пари, а відсоток вологості повітря може досягати 70. Температура всередині парної буде приблизно 50-60 градусів. У сауні ж повітря сухе, вологість - не більше 20%, а температура, навпаки, вище, і може бути близько 100 і вище градусів. Тому при виборі парної слід бути уважним. Деяким людям стає погано навіть під час прийняття ванни, коли слабка вентиляція. Їм відвідувати баню варто тільки після консультації у лікаря. У інших же ситуація може бути зовсім зворотного - вони просто не переносять сухе повітря, в результаті чого зявляється кашель.

До другорядних відмінностей відноситься розташування каменів. У лазні вони знаходяться в спеціальній печі з закритими дверима. Зрідка двері відкривають, щоб додавши води, посилити пар. Завдяки тому, що камені закриті, вони гріють набагато довше. Сауна ж має на увазі відкрите розміщення каменів, вони і нагрівають повітря, віддаючи своє тепло.

Крім того, різницю складає додаткове обладнання. У сауні передбачено наявність басейну, щоб після парної відразу зануритися в прохолодну воду. Це дозволяє домогтися кращого оздоровчого результату і загартувати організм. У лазні для цих цілей є діжка з водою, яку виливають на себе, або ж велика бочка, в яку занурюються після парної.

Віник - це атрибут виключно лазні, в сауні ж він абсолютно не потрібен. Тільки у вологому парильні можна отримати ефект масажу, при цьому віник заздалегідь замочують у воді. У сауні його використовувати неможливо через сухого пара, хіба що в передбаннику.

У сауні, як правило, є столи для масажу, щоб відвідувач міг максимально розслабитися. У лазні ж під масажними процедурами розуміють удари віником, а тому таких столів немає. Втім, в сучасних банних комплексах можна не тільки замовити масаж, а й цілий спектр СПА-процедур.

Усі статті
Інші статті за темами

Якими стануть готелі майбутнього?

Багато авторів люблять шокувати читачів незвичайними описами майбутнього, однак частина ідей з фантастичної літератури може перекочувати в реальність за рахунок використання сучасних високих технологій. Реальність чи фантастика? Прогноз розвитку туристичного бізнесу і готелів в цілому цікавий, досить скоро можна буде скористатися наступним: Ро...

Плюси оренди конференц-залу в готелі

ЗРУЧНІСТЬ ДЛЯ ПАРТНЕРІВ Проведення будь-яких переговорів і бізнес зустрічей потребує серйозної підготовки, щоб все пройшло успішно. Зручніше за все для цієї мети орендувати конференц-зал, тим більше, що вартість послуги цілком доступна. Це професійно облаштовані приміщення зі спеціалізованим оформленням і технічними засобами. Головне достоїнство п...

Що таке трансфер в готелі і його види?

Зараз дуже поширеною вважається послуга надання трансферу в готелі. Вона полягає в тому, що заздалегідь обговорюється маршрут, по якому вас доставлять до місця проживання. У більшості випадків трансфер полягає в наступному: вас зустрічають в аеропорту, після чого відвозять в готель на безпечному і доглянутому автомобілі, а потім назад. Залежно від ...