Поведінка в ресторані: як вести себе за столом?
ЯК ВАРТО СЕБЕ ВЕСТИ ЗА СТОЛОМ У РЕСТОРАНІ?
Щоб зробити похід в ресторан безпроблемним і приємним заняттям потрібно дотримуватися правил етикету. Правила пристойності в ресторані не сильно відрізняються від загальних норм поведінки за столом. Істотні відмінності полягають в особливостях обстановки - домашній стіл на власній кухні і зал ресторану відрізняються, адже останній це людне місце.
Основні правила етикету за столом
Перебуваючи в ресторані дотримуйтеся декількох основних правил поведінки:
- Сидіть за столом невимушено, проте не розвалюйтесь, не ставте на стільницю лікті. Сідайте не надто близько і не дуже далеко від столу. За правилами відстань між столом і Вами повинна дорівнювати одній долоні.
- Щоб поговорити з людиною, що сидить поруч, не потрібно розвертатися до неї всім корпусом.
- Серветку покладіть на коліна, попередньо розгорнувши. Серветка захистить костюм або плаття від крихт і крапель. Після трапези покладіть серветку від тарілки справа.
- Чоловіки повинні знімати головні убори, жінки можуть сидіти в капелюсі за столом, але потрібно обовязково знімати рукавички.
- Ніж тримають у правій руці, а вилку в лівій. Не підносьте до рота ніж.
- Коли Ви ріжете страву ножем, притримуйте її виделкою. Веделку тримайте під нахилом, а не перпендикулярно, так як вона може зісковзнути з тарілки.
- Краще різати мясо або рибу по одному шматочку і їсти, а не все нарізати відразу.
- Якщо Ви зібралися випивати, то варто це робити тільки після тосту. У великій компанії чокатися не обовязково. Можна не повністю випивати напій, досить пригубити. Якщо Ви більше не хочете пити, то ввічливо відмовтеся, а не прикривайте келих рукою або серветкою.
- Перше або бульйон, які подаються в бульйонній чаші або глибокій тарілці їдять столовою ложкою, ручку чаші можна притримувати лівою рукою. Нахиляти тарілку з супом не рекомендується.
- Закінчивши їсти, покладіть ніж з виделкою на тарілку, а не на скатертину.
- Дівчата можуть підфарбувати губи або припудрити носик після закінчення трапези.
Чого не варто робити за столом в ресторані?
Сидячи в ресторані неприйнятно робити такі речі:
- Дути на суп або бульйон.
- Нахилятися над тарілкою сусіда.
- Не варто ставити на стіл лікті.
- Не піднімайте виделку або ніж, які випадково впали. Просто попросіть новий прилад.
- Не витирайте руки об скатертину.
- Виделкою і ложкою по тарілці стукати не рекомендується.
- Також не слід різко критикувати страву, яка Вам не сподобалася.
- Не можна їсти зі спільної страви. Покладіть спеціальним приладом їжу в свою тарілку.
- Не можна примушувати сусіда по столу або гостя пити вино.
- Не розпочинайте бесіду з набитим ротом.
- Непристойно накладати сусідові їжу, якщо він відмовляється.
У ресторані їжте не кваплячись, а якщо упустите ніж або розіллється суп, вино, не варто нервувати, залишайтеся спокійним і попросіть офіціанта принести нову вилку або витерти розлитий напій.
Що для нас свій власний день народження? Багато людей весь рік чекають, щоб в цей день "почати новий шлях". Але, як провести свято, замислюється кожен, і найкращим способом в будь-якому випадку буде відсвяткувати День Народження в Одесі! Не має значення - чи були Ви в цьому прекрасному місті, звикли до його вуличок, чи обійшли катакомби з власноруч...
ХТО ВХОДИТЬ В ШТАТ ГОТЕЛЮ? Обличчям будь-якого готелю є персонал. Заходячи в будь-який готель постояльці звертають увагу не тільки на інтерєр, а й на працівників. Найбільш поширеними співробітниками в даних закладах є адміністратори, менеджери готелю, покоївки, кухар, офіціант, охоронець. Якщо готель великий, то наймаються аніматори, медики, кру...