Поведінка в ресторані: як вести себе за столом?

ЯК ВАРТО СЕБЕ ВЕСТИ ЗА СТОЛОМ У РЕСТОРАНІ?

Щоб зробити похід в ресторан безпроблемним і приємним заняттям потрібно дотримуватися правил етикету. Правила пристойності в ресторані не сильно відрізняються від загальних норм поведінки за столом. Істотні відмінності полягають в особливостях обстановки - домашній стіл на власній кухні і зал ресторану відрізняються, адже останній це людне місце.

Основні правила етикету за столом

Перебуваючи в ресторані дотримуйтеся декількох основних правил поведінки:

  • Сидіть за столом невимушено, проте не розвалюйтесь, не ставте на стільницю лікті. Сідайте не надто близько і не дуже далеко від столу. За правилами відстань між столом і Вами повинна дорівнювати одній долоні.
  • Щоб поговорити з людиною, що сидить поруч, не потрібно розвертатися до неї всім корпусом.
  • Серветку покладіть на коліна, попередньо розгорнувши. Серветка захистить костюм або плаття від крихт і крапель. Після трапези покладіть серветку від тарілки справа.
  • Чоловіки повинні знімати головні убори, жінки можуть сидіти в капелюсі за столом, але потрібно обовязково знімати рукавички.
  • Ніж тримають у правій руці, а вилку в лівій. Не підносьте до рота ніж.
  • Коли Ви ріжете страву ножем, притримуйте її виделкою. Веделку тримайте під нахилом, а не перпендикулярно, так як вона може зісковзнути з тарілки.
  • Краще різати мясо або рибу по одному шматочку і їсти, а не все нарізати відразу.
  • Якщо Ви зібралися випивати, то варто це робити тільки після тосту. У великій компанії чокатися не обовязково. Можна не повністю випивати напій, досить пригубити. Якщо Ви більше не хочете пити, то ввічливо відмовтеся, а не прикривайте келих рукою або серветкою.
  • Перше або бульйон, які подаються в бульйонній чаші або глибокій тарілці їдять столовою ложкою, ручку чаші можна притримувати лівою рукою. Нахиляти тарілку з супом не рекомендується.
  • Закінчивши їсти, покладіть ніж з виделкою на тарілку, а не на скатертину.
  • Дівчата можуть підфарбувати губи або припудрити носик після закінчення трапези.

Чого не варто робити за столом в ресторані?

Сидячи в ресторані неприйнятно робити такі речі:

  • Дути на суп або бульйон.
  • Нахилятися над тарілкою сусіда.
  • Не варто ставити на стіл лікті.
  • Не піднімайте виделку або ніж, які випадково впали. Просто попросіть новий прилад.
  • Не витирайте руки об скатертину.
  • Виделкою і ложкою по тарілці стукати не рекомендується.
  • Також не слід різко критикувати страву, яка Вам не сподобалася.
  • Не можна їсти зі спільної страви. Покладіть спеціальним приладом їжу в свою тарілку.
  • Не можна примушувати сусіда по столу або гостя пити вино.
  • Не розпочинайте бесіду з набитим ротом.
  • Непристойно накладати сусідові їжу, якщо він відмовляється.

У ресторані їжте не кваплячись, а якщо упустите ніж або розіллється суп, вино, не варто нервувати, залишайтеся спокійним і попросіть офіціанта принести нову вилку або витерти розлитий напій.

Усі статті
Інші статті за темами

Як вибрати ідеальний готель

Затишний, хороший готель поруч з пляжем - обов'язкова умова повноцінного Готель для сімейного відпочинку поруч з пляжем: правила вибору відпочинку, особливо якщо мова йде про сімейні канікули з дітьми. На які моменти звертати увагу при виборі готелю? І що враховувати при бронюванні номера? Поради досвідчених туристів допоможуть організувати кращий ...

Чим лазня відрізняється від сауни?

Досить часто можна зустріти людей, для яких сауна і лазня є синонімами. Більш того, бувають навіть закладу з вивіскою «Сауна», але при цьому там присутній тільки російська лазня. На щастя, таких закладів небагато, і більшість представників даного виду бізнесу все ж знають відмінності. Якщо ви зібралися попаритися, то і вам слід розуміт...

Вибір банкетного залу в Одесі для весілля

Весілля - це один з тих днів, коли все повинно бути ідеально. Тому до весільного банкету потрібно підготуватися заздалегідь, в тому числі - і до вибору місця святкування. В Одесі банкетні зали є в багатьох ресторанах, але як же вибрати з них кращий? У цьому питанні необхідно продумати все до дрібниць, щоб під час заходу не було ніяких несподіванок....