Поведінка в ресторані: як вести себе за столом?

ЯК ВАРТО СЕБЕ ВЕСТИ ЗА СТОЛОМ У РЕСТОРАНІ?

Щоб зробити похід в ресторан безпроблемним і приємним заняттям потрібно дотримуватися правил етикету. Правила пристойності в ресторані не сильно відрізняються від загальних норм поведінки за столом. Істотні відмінності полягають в особливостях обстановки - домашній стіл на власній кухні і зал ресторану відрізняються, адже останній це людне місце.

Основні правила етикету за столом

Перебуваючи в ресторані дотримуйтеся декількох основних правил поведінки:

  • Сидіть за столом невимушено, проте не розвалюйтесь, не ставте на стільницю лікті. Сідайте не надто близько і не дуже далеко від столу. За правилами відстань між столом і Вами повинна дорівнювати одній долоні.
  • Щоб поговорити з людиною, що сидить поруч, не потрібно розвертатися до неї всім корпусом.
  • Серветку покладіть на коліна, попередньо розгорнувши. Серветка захистить костюм або плаття від крихт і крапель. Після трапези покладіть серветку від тарілки справа.
  • Чоловіки повинні знімати головні убори, жінки можуть сидіти в капелюсі за столом, але потрібно обовязково знімати рукавички.
  • Ніж тримають у правій руці, а вилку в лівій. Не підносьте до рота ніж.
  • Коли Ви ріжете страву ножем, притримуйте її виделкою. Веделку тримайте під нахилом, а не перпендикулярно, так як вона може зісковзнути з тарілки.
  • Краще різати мясо або рибу по одному шматочку і їсти, а не все нарізати відразу.
  • Якщо Ви зібралися випивати, то варто це робити тільки після тосту. У великій компанії чокатися не обовязково. Можна не повністю випивати напій, досить пригубити. Якщо Ви більше не хочете пити, то ввічливо відмовтеся, а не прикривайте келих рукою або серветкою.
  • Перше або бульйон, які подаються в бульйонній чаші або глибокій тарілці їдять столовою ложкою, ручку чаші можна притримувати лівою рукою. Нахиляти тарілку з супом не рекомендується.
  • Закінчивши їсти, покладіть ніж з виделкою на тарілку, а не на скатертину.
  • Дівчата можуть підфарбувати губи або припудрити носик після закінчення трапези.

Чого не варто робити за столом в ресторані?

Сидячи в ресторані неприйнятно робити такі речі:

  • Дути на суп або бульйон.
  • Нахилятися над тарілкою сусіда.
  • Не варто ставити на стіл лікті.
  • Не піднімайте виделку або ніж, які випадково впали. Просто попросіть новий прилад.
  • Не витирайте руки об скатертину.
  • Виделкою і ложкою по тарілці стукати не рекомендується.
  • Також не слід різко критикувати страву, яка Вам не сподобалася.
  • Не можна їсти зі спільної страви. Покладіть спеціальним приладом їжу в свою тарілку.
  • Не можна примушувати сусіда по столу або гостя пити вино.
  • Не розпочинайте бесіду з набитим ротом.
  • Непристойно накладати сусідові їжу, якщо він відмовляється.

У ресторані їжте не кваплячись, а якщо упустите ніж або розіллється суп, вино, не варто нервувати, залишайтеся спокійним і попросіть офіціанта принести нову вилку або витерти розлитий напій.

Усі статті
Інші статті за темами

Курорти Одеси - куди поїхати відпочивати в Україні

Курорти в Одесі З настанням літа багато жителів України починають особливо ретельно планувати свою відпустку, про яку мріяли ще з минулого сезону. Особливою популярністю, звичайно ж, користується Чорне море, так як в ньому глибока і чиста вода, околиці вражають красою природи, а курорти на узбережжі представлені на будь-який смак і бюджет.  ...

Відпочинок на Чорному морі в Україні

Як часто хочеться відновити душевну рівновагу і фізичні сили, не влізаючи в кредит ... Звичайно, турецький all-inclusive і європейські екскурсії - це дуже заманливо, але відвідавши їх один раз, переважає бажання просто розслабитися. Коли спрага дослідника втамована і список "must have" виконаний, Ви шукаєте чисте повітря і спокій, доглянутий пляж і...

Хто входить в персонал готелю?

ХТО ВХОДИТЬ В ШТАТ ГОТЕЛЮ? Обличчям будь-якого готелю є персонал. Заходячи в будь-який готель постояльці звертають увагу не тільки на інтерєр, а й на працівників. Найбільш поширеними співробітниками в даних закладах є адміністратори, менеджери готелю, покоївки, кухар, офіціант, охоронець. Якщо готель великий, то наймаються аніматори, медики, кру...